Cranio Sacraal therapie: Verbinding van Hoofd tot Bekken


WAT IS CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal is een therapie waarbij blokkades in de schedel, de wervelkolom en het bekken worden opgelost zodat het hersenvocht weer vrij door de wervelkolom heen stromen. Hierbij maak ik gebruik van zachte technieken die inwerken op het bindweefsel.

Cranio sacraal is ontstaan vanuit de osteopatie. De Amerikaanse osteopaat dr. Sutherland ontdekte aan het begin van de 19de eeuw dat de schedelbotten (cranium) in verbinding staan met het heiligbeen (sacrum) via de Core Link. Hij ontdekte dat druk op de schedel invloed had op het heiligbeen en vice vers

core link

Later ontdekte de Amerikaanse osteopaat dr. Upleger dat de hersenvliezen in een bepaald ritme bewogen en dit je dit ritme d.m.v. lichte druk kon beïnvloeden.


HOE WERKT HET CRANIO SACRALE SYSTEEM?

Het cranio sacrale systeem omvat het centrale zenuwstelsel dat loopt van de hersenen tot aan het heiligbeen. Het centrale zenuwstelsel wordt omgeven door een vlies de Dura Mater. Hierdoor wordt vanuit de hersenen hersenvocht gepompt. Het hersenvocht voedt en smeert het bindweefsel en brengt informatie over.

Wanneer het hersenvocht door het cranio sacrale systeem gepompt wordt, zetten de botten van de schedel uit. Vanuit de schedel vervolgt de golfbeweging van hersenvocht (het cranio sacrale ritme) die is ontstaan zich naar de wervels van de rug. Ook deze gaan hierdoor lichtjes bewegen, waarna het ritme een weg vindt naar het heiligbeen. Het hersenvocht wordt vervolgens via het bindweefsel over het hele lichaam verspreid.


DE ULTIEME EENHEID

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich in spieren, pezen en ligamenten maar ook in botten, kraakbeen, organen, aderen en zelfs in de vloeistoffen in het lichaam. Het lichaam bestaat dus uit een geheel van bindweefsel waarbij elk type bindweefsel zijn eigen functie vervult.
Dit betekent dat, wanneer zich ergens in het lichaam een beperking van het bindweefsel bevindt, dit op een heel andere plek in het lichaam tot uiting kan komen. Daarom is het belangrijk het lichaam als geheel te onderzoeken.

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door bindweefsel. Daarom is het belangrijk het lichaam als geheel te onderzoeken

IS HET NIET EEN BEETJE ZWEVERIG?

Ja en nee. Nee, want alles in het lichaam is dus met elkaar verbonden. Daarom kan ik als ik de schedel behandel, via het cranio sacrale systeem, ook andere delen in het lichaam beïnvloeden. Daarbij is het behandelen van de schedel vaak een ondergeschoven kindje geweest bij anderen behandelvormen. En dat terwijl wij als mens toch behoorlijk vaak aan dat paardenhoofd zitten! We rijden met een hoofdstel (en sommigen van ons met een bit), we zetten ze vast aan een halster, het paard gaat naar de tandarts etc. Des te belangrijker dat wij aandacht besteden aan het paardenhoofd zodat het cranio sacrale systeem zijn werking kan doen!

Maar ik begrijp best dat je het ook zweverig kan vinden. Als ik cranio sacrale technieken gebruik zie je mij namelijk niet zoveel doen. Ik zeg wel eens gekscherend: “het is alsof je verf ziet opdrogen!” Maar eigenlijk doe ik een heleboel. De technieken zijn alleen zo zacht en klein dat je moeilijk kan zien wat ik precies doe. Wat ik doe is voelen naar beweging. Beweging in het bindweefsel (dit kunnen dus ook de botten zijn) en beweging van het cranio sacrale ritme. Door middel van heel zachte druk probeer ik die bewegingen te beïnvloeden.

Ondanks dat je mij misschien soms ‘weinig’ ziet doen, kun je bij het paard wel veel reacties zien zoals het zacht worden van de ogen, kauwen en likken, gapen.

Cranio Sacraal

Ik wil graag een cranio-sacraal behandeling