Ostheopatie: Het lichaam is een functionele eenheid waarin alles met elkaar verbonden is.


WAT IS OSTEOPATHIE?

In de osteopathie gaan we ervan uit dat het lichaam als één geheel functioneert. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar beinvloeden. Voorbeelden hiervan zijn het spierstelsel, de organen, het zenuwstelsel, het skelet en de huid. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich in spieren, pezen en ligamenten maar ook in botten, kraakbeen, organen, aderen en zelfs in de vloeistoffen in het lichaam. Het lichaam bestaat dus uit een geheel van bindweefsel waarbij elk type bindweefsel zijn eigen functie vervult. Andersom heeft de functie van het bindweefsel weer invloed op de vorm ervan.


IT’S ALL ABOUT THE BALANCE

Het lichaam probeert altijd een homeostase, een evenwicht, te behouden. Werken alle systemen optimaal dan is het lichaam in staat zichzelf goed te genezen en gezond te houden. Om in een gezond evenwicht te kunnen blijven, is noodzakelijk dat alle weefsels in het lichaam kunnen bewegen. Dus niet alleen de gewrichten en spieren moeten kunnen bewegen, maar ook (onderhuids) bindweefsel, de organen en de bloedvaten. Is de beweeglijkheid ergens verstoord, dan raakt het evenwicht ook verstoord. Uiteindelijk wordt het lichaam steeds zwakker en zieker. Verstoringen in het lichaam kunnen ontstaan door ongelukken, ziekte, operaties, ongezonde voeding, slecht zitten harnachement, ruiter, onjuiste training en stress.

Het lichaam probeert altijd een evenwicht te behouden. Werken alle systemen optimaal dan is het lichaam in staat zichzelf goed te genezen en gezond te houden.

DRIE DEELGEBIEDEN VAN OSTEOPATHIE

1. Pariëtale systeem

Hiermee wordt het bewegingsapparaat van het paard bedoelt. Onder het bewegingsapparaat vallen de botten, pezen, spieren, gewrichten, wervels etc. In de wervelkolom en de spieren naast de wervelkolom zijn vaak blokkades te vinden. De beweeglijkheid tussen twee wervels is dan verminderd. Hierdoor is de werking van de zenuw, die tussen twee wervels uit komt, verstoord. Deze zenuw kan dan de informatie naar het gebied waar hij naar toe loopt niet goed doorgeven waardoor dit gebied in de problemen kan raken. In het gebied waar een blokkade zit, zijn de spieren vaak hard en is de huid overgevoelig.

2. Viscerale systeem

Hieronder vallen de organen en bloedvaten. De organen kunnen in de problemen komen als gevolg van een blokkade in de wervelkolom. Andersom is ook mogelijk: wanneer een orgaan in de problemen raakt door bijvoorbeeld slechte voeding, wormbesmetting of hormonale onbalans, kan dit voor blokkades in het pariëtale systeem zorgen.

3. Cranio sacrale systeem

Het cranio sacrale systeem omvat het centrale zenuwstelsel dat loopt van de hersenen tot aan het heiligbeen. Het centrale zenuwstelsel wordt omgeven door een vlies de Dura Mater. Hierdoor wordt vanuit de hersenen hersenvocht gepompt. Het hersenvocht voedt en smeert het bindweefsel en brengt informatie over. Het hersenvocht wordt vervolgens via het bindweefsel over het hele lichaam verspreid .

lees hier meer


BRINGING BACK THE BALANCE

Deze drie systemen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Dit betekent dat, wanneer zich ergens in het lichaam een beperking van het bindweefsel bevindt, dit op een heel andere plek in het lichaam tot uiting kan komen. Daarom is het belangrijk het lichaam als geheel te onderzoeken.

Een osteopaat zoekt naar weefsels die niet goed functioneren en behandelt die. Het doel van een osteopatische behandeling is het oplossen van problemen in deze systemen. Een osteopaat lost de problemen op middels zachte, manuele technieken. Wanneer de oorzaak van de klachten is opgelost, kan het lichaam zichzelf verder herstellen.

Ja ik wil een osteopathie behandeling!