Kruiden: Voeding afgestemd op de behoefte van het individuele paard


De manier waarop wij onze paarden tegenwoordig huisvesten verschilt nogal van hoe onze paarden vroeger in het wild leefden. Het wilde paard leefde voornamelijk in bossen, op steppen en in gebergten. Het liep van plek naar plek op zoek naar water en voedsel. Het at verschillende grassoorten, maar ook allerlei soorten struiken, bladeren, kruiden. Het at zelfs takken, bast en grond.

Tegenwoordig hebben onze paarden niet meer zelf de keuze wat zij eten. Daarom is het belangrijk dat wij onze paarden zo natuurlijk mogelijk voeren.


RUWVOER ALS BASIS

Je paard moet minimaal 16 uur per dag beschikking hebben tot kwalitatief goed ruwvoer en mag niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer. Kwalitatief goed ruwvoer bevat diverse grassoorten en is grofstengelig. Daarnaast moet het knisperen, het is licht groen van kleur en ruikt fris. Er moeten voldoende, maar ook niet teveel voedingsstoffen in zitten.


ALLEEN GRAS OF RUWVOER IS NIET VOLDOENDE

Het gras en hooi afkomstig uit Nederland bevat vaak niet meer de natuurlijke kruiden die vroeger in het land groeide. Het gras is vaak Raaigras, wat gebruikt wordt voor een toename van de melkproductie bij koeien. Raaigras groeit snel en bevat meer glucose en eiwitten dan andere grassoorten. Het is niet grofstengelig. Het is dus eigenlijk niet geschikt voor paarden. Vaak heb je als paardeneigenaar weinig of geen keuze in het ruwvoer wat gevoerd wordt op je stal. Hierdoor kan je paard tekorten in bepaalde voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen) oplopen. Maar ook een overschot aan bijvoorbeeld glucose of eiwitten kan ontstaan.


DE OPLOSSING – AANVULLENDE VOEDING

Om tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen kun je je paard een vitamine/mineralen brok geven. Dit is niet hetzelfde als krachtvoer. Er zijn tegenwoordig van een aantal merken goede vitamine/mineralen brok te koop zonder toevoeging van bijvoorbeeld zetmeel of melasse. Paarden worden niet dik van een vitamine/mineralen brok.

Voor het ondersteunen en aanvullen van overige voeding- en bouwstoffen kun je je paard kruiden geven. Hierbij is het belangrijk dat deze kruiden individueel uit gemeten worden voor het paard. Zo geef je het paard nog enige controle op zijn voedingsbehoeften. Kruiden hebben een bredere werking en kunnen helpen bij verschillende fysieke als mentale klachten. Alle werkzame bestanddelen van een kruid vullen elkaar aan.

Het is geen quick fix. Omdat het via de natuurlijke weg gaat kan het een paar dagen tot weken duren voordat de kruiden hun optimale werking hebben bereikt en de klachten afnemen.


BAAT HET NIET DAN SCHAAD HET NIET?

Pas op deze regel gaat niet op! Kruiden zijn niet onschuldig en onschadelijk! Er zijn veel sterke kruiden die je maar voor een korte periode wil geven in een kleine hoeveelheid. Ook zijn er natuurlijk giftige kruiden. Er zijn ontzettend veel kruiden en deze kunnen elkaars werking versterken. Wanneer je niet precies weet welke kruiden je moet inzetten, hoeveel en hoelang is het niet verstandig om zelf te gaan aanrommelen.

Geef je paard elke 5 weken een nieuwe kruidenmix. Elke meting is uniek en dus afgestemd op de conditie van jouw paard op dat moment. Bovendien heb je zo elke 5 weken een check up van hoe het met jouw paard staat en kun jij je paard vroegtijdig ondersteunen bij bijvoorbeeld seizoenswisselingen.

JA IK WIL EEN KRUIDENMETING